Wat kan je doen bij werkdruk in coronatijd!

Ervaar jij een hoge mate van werkdruk in deze Coronatijd?

Steeds meer werknemers ervaren een hoge mate van werkdruk in deze corona periode. Dit komt onder andere door het thuiswerken, waarbij medewerkers regelmatig andere werktijden aanhouden, langer doorwerken en waarbij werk & privé meer en meer door elkaar heen lopen. Maar ook (digitaal) pesten, discriminatie en uitsluiting zijn niet ineens verdwenen. Sommige medewerkers kunnen hier goed mee omgaan maar anderen zullen hier meer begeleiding bij nodig hebben.

Wat kun je zelf doen bij een hoge mate van werkdruk?

  1. Gesprek met leidinggevende
    Ga tijdig in gesprek met je leidinggevende. Wacht niet tot een volgend officieel moment maar plan het zo snel mogelijk in. Je doet dit omdat Jij het belangrijk vindt, dus dat gesprek moet er komen. Anders bestaat de kans dat de problemen zich blijven opstapelen en je misschien wel uitvalt wegens ziekte.
  2. Kies je moment
    Neem een rustig moment om je punt te bespreken met je leidinggevende. Plan de afspraak in op een moment dat je weet dat je leidinggevende genoeg tijd voor je heeft. Dus niet vlak voor een vergadering maar bijvoorbeeld meteen in de ochtend tussen 9 en 10 uur. Zo overval je je leidinggevende niet en kan hij zich ook eventueel voorbereiden.
  3. Voorbereiding
    Bedenk vooraf wat je wilt bereiken met het gesprek. Schrijf desnoods punten voor jezelf op die je absoluut wilt zeggen. Het doel van het gesprek kan zijn dat je een luisterend oor wilt, misschien wil je concrete acties afspreken met je leidinggevende of heb je zelf tips om de situatie te verbeteren. Bedenk dat een hoge werkdruk ook zijn/haar probleem is. Maak dus helder aan hem of haar dat je een oplossing zoekt die voor jullie allebei goed is.
  4. Doe het samen
    Vraag aan je collega’s of zij ook last hebben van hoge werkdruk. Samen sta je tenslotte sterker. In het gesprek kun je benoemen dat je namens meerdere collega’s spreekt. Het is niet aan te bevelen om met 10 personen het gesprek aan te gaan want dan kan de leidinggevende zich aangevallen en/of geïntimideerd voelen.

Wat kan je doen als dat gesprek niet helpt of er niet komt?

Weet dan dat je hierover in gesprek kunt gaan met de vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon gaat eigenlijk niet over werkdruk maar soms kan werkdruk ook het gevolg zijn van (digitaal) pesten, discriminatie of uitsluiting. In dat geval kun je natuurlijk wel bij de vertrouwenspersoon terecht of om te kijken waar die werkdruk dan wel door veroorzaakt wordt.